This site uses cookies. By continuing, your consent is assumed. Learn more

112.7fm shares

Free free gay gay

opinion

Kunderna vill inte använda kondom. Han där i soffan har HIV. Han där är den enda som har kontakt med sin familj och därför får vi andra bo här i hans mammas hus.

Men det är svårt. Även om den nya lagen inte går igenom sporrar den människor. Kan ni ge oss uppehållstillstånd?

Q&A #4 ☆ I AM...

Kan Free free gay gay ge oss bättre kondomer? Har ni glidmedel med er? Dit tog vi oss, via gränder och omvägar, tillsammans med en kollega från RHU, organisationen Reproductive Health Uganda.

Eller åtminstone var, sådär som snack är lika plötsligt starkt som tillfälligt. En nyhet i taget — julskinkan, Syrien, homoryssland. Det funkar lite på samma sätt som biståndsorganisationernas olika projekt. Med uppstart, genomförande och feedback. Projekt som kanske når något resultat, kanske inte. Och i vilket fall som helst återstår problemen — våldet, våldtäkterna och korruptionen. De kommer liksom krypande tills det når full storm igen.

Skillnaden är att ingen är där att fotografera inifrån stormögat nästa gång något händer. Kill The Gays, som parlamentets lagändringsförlag kring homosexualitet kallas, är ett enormt hot mot alla HBTQ-ugandier.

Förlaget vill få dödsstraff för homosexualitet och skulle innebära hårda straff också för de familjemedlemmar eller kollegor som låter bli att rapportera bögar och flator de känner till. Lite som nazisternas jakt på judar. Kill The Gaysoavsett om det går igenom eller inte, har rört upp homofobin i Uganda. En homofobi som från början infördes via kristna kolonialister.

Du vet, européerna som kom och ritade upp Afrika med linjal… Samma stater anklagas idag av Uganda för att komma med "sin regnbågskultur och bestämmea hur saker ska vara". Nu när den ugandiska identiteten är befäst som gudstrogen — och superduperstraight! Och det är därför den mördade hbt-aktivisten  David Kato och hans queerpolitiska kamp var och är så himla viktig för de hundratusentals ugandier som inte är straighta som pilar.

För att den kampen kommer inifrån Uganda. När man tittar på Ugandas och många andra länders historia av Europeiskt styre är det inte så konstigt att man är på sin vakt mot strömningar som uppfattas västerländska. Det är helt enkelt skitviktigt att det inte bara är ett gäng "Free free gay gay" white people som kommer och propagerar för regnbågskultur. Jobbigt för oss två när vi var där såklart — men i vissa sammanhang fick vi vackert bita oss i tungan då gaypositivitet väldigt enkelt avfärdades med vithet.

Men viktigt är detta: Man måste säga något. Man måste hävda rätten för att Free free gay gay utan rätt, har ingen rätt. Och även om Bwaises bögar talar, så har de ingen megafon.

Vad man måste göra är att ge plats åt de röster som kommer inifrån. Därför måste man hävda rätten för även om David Kato hade en röst, så tystades den.

News feed